Veel relatieproblemen ontstaan doordat partners zich inhouden en toegeeflijk zijn. Dingen worden maar niet meer gezegd of tegengesproken ‘want de ander luistert toch niet’. Voorstellen worden niet meer gedaan, want de partner ‘heeft er toch geen zin in’. Wensen worden niet meer geuit, ‘want dat wil mijn partner niet horen’. En zo worden de levens van twee mensen steeds kleiner, gaan de dagen, weken en maanden steeds meer op elkaar lijken en verdwijnt iedere verrassing en spanning uit de relatie.
Een aantal jaar geleden kwam ineens de Bucket-List in zwang. Iedereen ging een lijst dingen verzinnen die je nog wilde doen voor een zekere leeftijd, of in ieder geval voor je dood. Bungee jump, een wereldreis, een motorrijbewijs halen. We fantaseerden er wat op los met zijn allen en dankzij de bucket-list kon de partner daar niet teveel van vinden: ‘Ik mag toch fantaseren? Het hoeft niet allemaal in het echt te gebeuren?’ Zo creëerden we samen een vrije fantasie ruimte, waarin we konden verblijven zonder dat het tot grote relatieproblemen aanleiding hoefde te geven. Het was leuk om erover te praten en het gaf aanleiding tot veel vrolijk leedvermaak: ‘het gebeurt nooit, maar prima om van te dromen’. En op zeker moment is er dan de scheiding, omdat één partner denkt: het gaat wel gebeuren. Zonder jou.
Veel mensen die een bucket-list maakten, ontdekten vrij snel dat naast het hebben van een baan, ook een gezin, een partner, kinderen en andere familie, een tamelijk beperkende invloed hebben op de uitvoering van veel wensen en verlangens. Voor veel items is het voordelig om vrijgezel te zijn. Je kan dan meteen veel langer weg naar een yoga-retreat in Azië, er staat niet iemand doodsangsten uit bij een bungee jump en je hoeft in de Louis Vuitton winkel of bij de Harley Davidson dealer budgettair even geen rekening te houden met een nieuwe gezinsauto.
En als je die vrijheid eenmaal in je denken te pakken hebt, dan ontstaat er vaak ook een moment dat je fantaseert over de ideale relatie. Of de ideale avonturen buiten een relatie. Alleen zijn die in de meeste relaties een stuk moeilijker te uiten, dan het verlangen naar een bezoek aan de Formule 1 op Silverstone of een rondje golf op Pebble Beach.
En daar zit hem de crux van Nieuwe Monogamie. Want wat ik daarmee bedoel en wat daarmee beoogt wordt, is niets anders dan het creëren van een veilige plek, een vrije denk-ruimte in onze relaties. Zodat we met elkaar al onze wensen en verlangens, fantasieën en behoeften, belangen en angsten (die ook) durven delen. Onze hele relatie van intussen vaak meer vijftig jaar lang. Dat we alles van de ander kunnen aanhoren, alsof we luisteren naar een bucket-list wens, maar dat we daaraan toevoegen een instemmende nieuwsgierigheid én een eigen verlangen om de ander de wens te gunnen en samen te bekijken of deze gerealiseerd kan worden.
Veel mensen die de term Nieuwe Monogamie horen, denken dat het de eerste stap is naar in de touwen hangen op een kink-avond in de parenclub van Nijkerk. Nou: dat is het niet. Want in Nijkerk is geen parenclub. En het is niet waar Nieuwe Monogamie over gaat. Waar Nieuwe Monogamie wel over gaat, is het met elkaar verlangen naar en vervolgens invullen van een unieke eigen relatie tussen jullie beiden op basis van expliciete kenmerken die jullie met elkaar hebben besproken en zijn overeengekomen. Niet jullie ouders, niet de kerk, niet Hollywood, niet de moraal van vrienden en vriendinnen bepaalt wat jullie in de relatie doen, mogen, durven, onderzoeken, aangaan. Dat bepalen jullie helemaal zelf, vanuit liefde, respect, gelijkwaardigheid en een tomeloze levenslust.
NewMo is geen wondermiddel, het is een gezamenlijke ontdekkingstocht naar jezelf en elkaar. Een tocht die bereidheid, moed en tijd vraagt van beide partners.
Is NewMo iets voor jullie? Als jij en je partner willen bespreken hoe jullie de weg naar onthulling samen kunnen bewandelen, neem dan contact op.